Norway in a Nutshell

THIS is the reason I went to Norway. I was so excited about this trip. It gives a glimpse into the best that Norway can offer in just one day – perfect for those with short on time.

So here’s how it works: you book a tour from http://www.norwaynutshell.com, you choose either: Bergen to Oslo or Oslo to Bergen, and they will arrange the all the tickets for you. As a comparison, Oslo to Bergen is 7 hours by train; and with this trip it will be about 12 hours, but that’s a good thing! You could actually tailor it yourself for much cheaper price and use exactly the same trains, cruise, and bus; but I didn’t know about this back then.

norway_in_a_nutshell_flamrailway_paal_audestad_fjordtourscom

Trip ini adalah alasan saya pergi ke Norwegia. Saya bener-bener “ngejar” trip ini dan nungguin banget dari dulu. Trip ini ngasih sekilas gambaran mengenai pemandangan di Norwegia yang bisa diliat hanya dalam satu hari – cocok untuk yang punya waktu cuman sebentar.

Jadi begini cara kerjanya: pesen tour dari norwaynutshell.com, pilih antara Bergen ke Oslo atau Oslo ke Bergen; dan mereka akan ngatur semua tiket. Sebagai perbandingan, kalo naik kereta langsung dari Oslo ke Bergen akan makan waktu sekitar 7 jam; dan dengan trip ini perjalannya jadi sekitar 12 jam. Sebenernya bisa aja untuk beli tiket perjalanan sendiri-sendiri, agak lebih ribet sih tapi doable dan harganya akan jauh lebih murah, dan tetep ngegunain kereta api, kapal, dan bus yang sama. Saya gak beli sendiri karena emang waktu itu gatau.

DSC07739

Note that this is a self-guided tour. There’s no tour guide or anything. So after you booked it, you only need to show up at the NSB ticket office at the train station in the morning (or night before) and they’ll print all your tickets. So here’s the trip:

Perlu diingat kalo perjalanan ini gak ada tour guide. Jadi setelah pesen tiket, tinggal dateng aja ke kantor tiket NSB di central station pas paginya (atau malam sebelumnya) dan mereka akan nyetak semua tiket yang diperluin. Jadi kira-kira begini perjalanannya:

  • Bergen Railway – Oslo to Myrdal
  • Flam Railway – Myrdal to Flam
  • Fjord cruise – Flam to Gudvangen
  • Bus – Gudvangen to Voss
  • Bergen Railway – Voss to Bergen

Bergen Railway – Oslo to Myrdal

Starting at Oslo Central Station at 8.00 AM, where I hopped onto the infamous Bergen Railway. Instead of taking the railway all the way to Bergen, I took the one that would be going to Myrdal. There’s nothing much to see for about an hour or so, well the view is nice, but I set my bar high, so it was just ok. Howeverrr, all of the sudden, once the train started to reach Myrdal area, whoaa it’s on!!

Perjalanan dimulai dari Oslo Central Station jam 8.00 pagi dengan naik Bergen Railway, tapi bukan yang menuju Bergen, melainkan menuju ke Myrdal. Selama sekitar satu jam pertama pemandangannya akan bisa-biasa aja. Yaa bagus sih, tapi karena saya punya ekspektasi tinggi untuk trip hari ini, jadi menurut saya pemandangannya ok aja. Tapiiii, begitu kereta mulai mendekati Myrdal, tiba-tiba pemandangannya berubah drastis!

DCIM102GOPROGOPR6726.DCIM102GOPROGOPR6769.

The landscape started to change. There’s a snow!! Like I wouldn’t expect to see any considering it wasn’t that cold and i was quite sunny back in Oslo. There were some other girls nearby my seat, we all got excited, and four of us ended up introduce ourselves to each other. It turned out that we were taking the same tour, so then we somehow joined together for the rest of the trip.

Tiba-tiba diseberang gak jauh dari kereta ada salju!! Saya kaget karena saat itu gak terlalu dingin, bahkan di Oslo cuacanya cukup cerah. Kebetulan didekat saya ada beberapa orang dan kita semua heboh sendiri pas pemandangannya berubah sedrastis itu, terus akhirnya kita semua kenalan. Ternyata masing-masing dari kit juga jalan sendiri dan ikut tour yang sama, jadilah selama perjalanan ini kita barengan terus.

Flam Railway – Myrdal to Flam

This is my favourite one! The train journey was even better! The view was simply amazing. It’s like seeing a real-life postcard!

Ini adalah perjalanan favorit saya! Perjalanan kereta ini lebih bagus lagi dari yang sebelumnya. Pemandangan Masha Allah dah pokonya, udah kayak liat postcard versi benerannya!

IMG_5396IMG_5398

When the train passed by Kjosfossen Waterfall, it took a quick stop so that people could enjoy the view and take some pics. This’s one of the greatest train journeys ever!

Saat ngelewatin Air Terjun Kjosfossen, si kereta berenti sebentar dan orang-orang bisa turun dari kereta untuk menikmati pemandangannya dan dibutuhkan waktu cepat agar orang bisa menikmati pemandangan dan ambil foto. Perjalanan ini bener-bener salah satu perjalanan kereta terbagus yang pernah saya liat!

DCIM102GOPROGOPR6777.DCIM102GOPROGOPR6786.

Fjord cruise – Flam to Gudvangen

The gap between the arrival of the train and the departure of fjord cruise was about an hour, so you could enjoy the surroundings and have some meal, as there were some pop-up stores selling seafood.

Setelah sampe di Flam, ada jarak waktu sekitar satu jam sebelum berangkat dengan fjord cruise, jadi saya bisa nikmatin pemandangan sekitar sambil makan, kebetulan ada beberapa toko pop-up yang jualan seafood. 

IMG_5404

If you have more time please, please do stay here for at least one night. The scenery was incredible and you can rent a kayak along the river. If only I could extended my trip, I would definitely took an overnight stay before taking fjord cruise.

Kalo punya waktu lebih, saya sangat nyaranin untuk nginao disini paling nggak satu malam. Pemandangannya bagus banget dan ada tempat penyewaan untuk kayaking di sungai. Kalo saya ada waktu untuk memperpanjang perjalanan selama di Norwegia, saya pasti akan nginep semalam di Flam sebelum lanjut naik fjord cruise.

From Flam, we took a fjord cruise to explore the Aurlandsfjord, a 17-kilometer arm of the world’s second longest fjord, the Sognefjord. It was breathtakingly beautiful. Along the way, the cruise made a few stops at some small villages.

Dari Flam, lanjut dengan fjord cruise untuk berlayar sepanjang Aurlandsfjord, percabangan sepanjang 17 kilometer dari fjord terpanjang kedua di dunia, Sognefjord. Mungkin kalian capek ngebaca tulisan saya yang komentar mulu tentang pemandangan indah, tapi gak boong ini bagus banget dan dengan keindahan yang beda dari pemandangan yang sebelumnya dilewatin. Sepanjang perjalanan, kapal ini sempet berenti di beberapa desa kecil.

DCIM102GOPROGOPR6797.gopr6827.jpgIMG_5409

Bus – Gudvangen to Voss

There was a bus waiting for us once we arrived at Gudhaven. We then continued the journey for about an hour. Again, the scenery was fantastic. After we’ve reached Voss, we got about half an hour before the next train, Voss to Bergen.

Setelah sampe di Gudhaven, langsung ada bis yang menunggu. Terus terus lanjut lagi perjalanan sekitar satu jam. Lagi, pemandangannya indah banget. Setelah kami sampai di Voss, ada waktu sekitar setengah jam sebelum naik kereta ke Bergen.

IMG_5452

Bergen Railway – Voss to Bergen

The train arrived in Bergen around 9.00 PM. I immediately took a tram and went to mba Wilud’s house.

Keretanya sampe di Bergen sekitar jam 9 malam. Saya langsung naik tram dan pergi ke rumah mba Wilud.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close