Stockholm: The Archipelago City

Gamla Stan

As soon as I arrived, I made my way to the Stockholm Old Town or locally referred to as Gamla Stan, where I was staying at. It is a great part of the city to explore on foot and provides a modern day reflection on Stockholm’s history.

Setelah sampe, saya langsung menuju Stockholm Old Town atau disebut juga Gamla Stan. Kebetulan saya nginap di daerah sini, jadi sekalian jalan-jalan di sekitar. Gamla Stan, yang berati Kota Tua, cukup merefleksikan gambaran kota Stockholm pada abad pertengahan.

courtesy of Google Images

ABBA Museum

I am not an avid fan of ABBA, but who didn’t grow up with their songs? Well, I was on my early 20’s when I visited this museum – not that old though; but we all must admit that ABBA has considerable amount of timeless catchy songs.

Walaupun saya bukan penggemar berat ABBA, tapi siapa sih gak suka dengan lagu mereka? Yaa walaupun sebenernya saya lahir jauh setelah eranya, tapi orang tua saya kadang suka muter lagu tahun 70’s-80’s; dan harus diakui kalo banyak lagu ABBA yang catchy dan timeless.

DCIM102GOPROGOPR7218.

Inside, they have more than just collection of costumes, records, and other memorabilia items. The museum has plenty of interactive displays, including the one that let you sing in ABBA’s studio.

Museum ini lebih dari sekedar koleksi kostum, rekaman, dan barang-barang lainnya. Mereka juga menampilkan banyak interaktif display, termasuk nyanyi bareng di studio mereka.

DCIM102GOPROG1077242.

Archipelago Dinner Cruise

I guess this one is the highlight of my trip. I reserved my table at www.stromma.se. At first, I didn’t know what to expect, I just knew that I was going to have a dinner on a cruise that would sail from Stockholm to Voxholm and return.

I was welcomed on board by some crews along with red carpet rollout and escorted to my table by hostess dressed in navy-like white uniform. Since I booked a table for one, I thought I was going to get small, not-that-great table. Wrong.

Buat saya ini merupakan highlight dari perjalanan di Stockholm. Saya bikin reservasi di www.stromma.se. Awalnya, saya gak ngarepin banyak hal, saya cuma tau kalo akan makan malem di kapal sambil berlayar dari Stockholm ke Voxholm dan balik lagi.

Setelah disambut “welcome on board” oleh beberapa awak kapal, lengkap dengan karpet merah, saya diantar ke meja oleh seorang pelayan berseragam putih tipikal navy. Dan karena saya mesen meja untuk satu orang doang, awalnya saya pikir saya akan dikasih meja kecil pojokan yang gak jelas. Salah besar.

 .DCIM102GOPROG1197400.

Disclaimer: no alcohol whatsoever on my table.

The cruise itself took about 3 ½ hours. So there was enough time for me to enjoy a 3 course meal, walk around the cruise, adore the landscapes, and watch the sunset. Great service, great foods, great ambience. Surely it’s a great way to spend one fine evening in Stockholm!

Pelayaran itu sendiri memakan waktu sekitar 3 ½ jam. Waktu yang sangat cukup untuk santai sambil makan 3 course meal, keliling sekitar kapal, nikmatin pemandangan, dan ngeliatin sunset. Service enak, makanan enak, suasana enak. Bener-bener salah satu cara terbaik untuk nikmatin sore di Stockholm!

DCIM102GOPROG1187394.DCIM102GOPROGOPR7417.

Nobel Museum

Located in Gamla Stan, this small museum shows the history and winners of the Nobel Prizes. There are also some interactive displays, allowing people to learn about some of the discoveries and search. You can enjoy free admission to this museum every Tuesday at 17.00 onwards.

Terletak di area Gamla Stan, museum kecil ini ngasih liat sejarah Nobel Prize. Banyak juga tampilan interaktif yang memungkinkan orang-orang untuk belajar mengenai para pemenang Nobel Prize dan temuan-temuan atau hal yang bereka lakukan. Museum ini gratis setiap hari Selasa mulai jam 17.00.

.

No automatic alt text available.

Some parts of the Alfred Nobel’s Will. / / Sebagian dari surat wasiat Alfred Nobel.

No automatic alt text available.

IMG_5592

Vasa Museum

Before Titanic, there was Vasa. It sank on its first voyage out of Stockholm harbor in 1628 and preserved by the cold waters until it was salvaged over 300 years later, in 1961. Today it is the world’s only 17th century ship on display that has been recovered from the seabed.

Sebelum Titanic, ada Vasa. Kapal Vasa tenggelam dalam pelayaran pertamanya dari pelabuhan Stockholm pada tahun 1628; dan karena perairannya dingin, kapalnya gak ancur walaupun udah lebih dari 300 tahun di dalem air. Kapal Vasa akhirnya diangkat pada tahun 1961 dan saat ini, Vasa merupakan satu-satunya kapal dari abad ke-17 di dunia yang dipamerin setelah ditemuin dari dasar laut.

It was surprisingly interesting to learn about the condition of the Vasa. Given that this ship is almost 400 years old, it is in remarkably good condition, although it is noticeable that the wood is deteriorating with time. Don’t forget to watch the film about how the ship was built, sinked, and recovered.

Banyak hal menarik yang bisa dipelajarin dengan kondisi Kapal Vasa, mengingat kapal ini berumur hampir 400 tahun kondisinya yang masih bagus, tapi yaa keliatan juga sih gimana kayunya lapuk. Mereka juga ngasih liat film tentang gimana kapal Vasa dibikin, tenggelam, dan diangkat terus berakhir di museum ini.

img_5676.jpg

Try: Swedish Meatballs

Having so much exposed by the name of (IKEA’s) Swedish Meatballs, I somehow felt the urge to try it while in Sweden. So yeah, after I met Joel, I asked him to bring me to any place that serves traditional Swedish meatballs. Luckily, the restaurant we went to didn’t put any pork on their meatballs!

Karena keseringan denger nama (IKEA) Swedish Meatballs, entah kenapa jadi pengen nyobain di negaranya langsung hahaha. Jadi begitu ketemu Joel, saya langsung minta dia untuk cari tempat yang nyediain Swedish meatballs. Untungnya tempat yang kita datengin gak naro pork di meatballnya, jadinya lanjut dah.

DCIM102GOPROGOPR7448.

City Hall Tower

This is the building where the Nobel Banquet is held every year. You can explore the interior of Stockholm’s City Hall by guided tours only, but it’s not necessary if you just want to climb up the tower. Note that they limit the number of visitors at a given time so it’s better to plan ahead or to go a bit early.

Di gedung inilah Nobel Banquet, atau Perjamuan Nobel, diadain setiap tahunnya. Bagian dalem Stockholm’s City Hall cuman bisa telusurin dengan guided tours, tapi kalo cuma pengen naik keatas tower gak perlu. Yang perlu diinget kalo mau naik keatas adalah mereka ngebatesin jumlah pengunjung dan ada sesi waktunya, jadi lebih baik untuk plan dari sebelumnya (e.g. dateng jam 2 siang untuk beli tiket naik jam 4 sore) atau dateng agak lebih awal.

 

Half way to the top, there’s a small museum where you can see some statues.

Ditengah perjalanan jalan keatas, akan ada museum kecil yang diisi dengan banyak statues.

DCIM102GOPROG1227452.

365 steps up and you will get a view over the entire city; Old Town, the river, and all islands around Stockholm.

Setelah lewatin 365 tangga yang rada abstrak karena belok kesana kemari, sampelah diatas tower dan bisa liat pandangan seluruh kota; Old Town, sungai, dan pulau-pulau kecil di sekitar Stockholm.

DCIM102GOPROG1257469.

After we made our way down the tower, we grabbed some coffee while waiting for my bus transfer to the airport. Spending only one night in this beautiful city is certainly not enough. I haven’t got the time to visit Fotografisika, some underground stations, and other great places around the city. But since this trip was an additional one, I couldn’t complaint that much though.

Setelah balik dari tower, kami langsung duduk-duduk kopi dan ngobrol sambil nunggu bus saya untuk ke bandara. Ngabisin satu malem di kota ini bener-bener gak cukup. Banyak banget tempat yang belum sempet saya kunjungin misalnya Fotografisika, underground stations, dan tempat-tempat lainnya. Tapi yaa namanya juga trip “tambahan”, jadi saya gak bisa banyak protes.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close