Northern Ireland: Belfast & Winterfell Experience

Another Game of Thrones filming locations! Since it’s only a few days until the premier of Season 7, I’m gonna post something about it (again). It’s another solo trip on my last week in the UK. It was quite a short trip, 3 days 2 nights, but I think it was just enough to get the highlights of Belfast & Game of Thrones filming locations. Why Game of Thrones? See my previous post.

Berhubung beberapa hari lagi Game of Thrones Season 7 akan mulai tayang, saya akan post mengenai tour ke lokasi syuting GoT (lagi). Dan kali ini saya jalan-jalan sendiri, lagi. Kebetulan saya hanya punya waktu seminggu sebelum balik ke Indonesia, jadi sengaja gak terlalu lama, cuma 3 hari 2 malam, tapi menurut saya itu cukup untuk melihat-lihat sekitar kota Belfast dan lokasi syuting Game of Thrones. Kenapa Game of Thrones? Liat postingan saya sebelumnya.

.

I booked some guided tours to visit the filming locations; I think it’s quite a convenient option as there’s no direct bus to most of these places – but you can always rent a car. If you decide to drive on your own, here’s the map. If you are alone then I’d say it’s better to take the tour, if you are group of friends or family and don’t mind to do some research (as some of these places require some walks), then renting a car seems to be a decent option. Oh and you can actually make a reservation through you hostel for a cheaper price! I just realised this when the hostel staff offered me the exact same tour for discounted price.

Untuk ke lokasi syuting, saya menggunakan jasa tour; menurut saya pilihan ini cukup enak karena emang gak ada bus langsung untuk sebagian besar ke tempat-tempat yang mau dikunjungin – tapi bisa juga kalo mau nyewa mobil. Jika mau nyewa mobil, ini petanya. Kalo jalannya sendiri, saya lebih nyaranin untuk pake tour, tapi kalo rame-rame dan gak masalah untuk research sana-sini, enaknya sih nyewa mobil. Ohiya, kalo mau booking tour mending dari tempat penginapan soalnya bisa dapet harga lebih murah! Saya juga baru sadar pas ditawarin mba-mba dari hostel tour yang sama tapi dengan harga diskon.

There’re some perks on taking the tour instead of driving on your own. The tour guide will provide the you with album photos for comparison and descriptions of the various scenes (of course you can always make your own – with some research). Howeveeer, at least in my case, the tour guides on both days were extras on Game of Thrones! So they also gave some insights about the filming conditions (but NEVER about the upcoming story line).

Ada beberapa kelebihan kalo mengambil tour daripada menyetir sendiri. Si abang tour guide akan kan nyediain foto-foto perbandingan dan ngejelasin tentang berbagai adegan (tapi ini bisa nyari info sendiri sih sebenernya). Tapiiiii, kebetulan tour guide saya waktu itu pemain tambahan di Game of Thrones! Jadi mereka juga ceritain tentang gimana kondisi syuting (tapi mereka gak pernah cerita apapun tentang apa yang bakal keluar di series berikutnya).

The Big Fish

Before going into detail on Winterfell tours, let’s start with Belfast! I took a morning flight and arrived at Belfast airport around 10AM. From here, you can either take a taxi that takes less than 10 minutes and costs around £10 or the Airport Express 600 bus takes around 15 minutes and costs £2,50. From city centre, everything is quite walkable. I spent my first day here walking around the city without using any public transportation.

Sebelum bahas lebih detail mengenai tour Winterfell, saya akan mulai dengan Belfast! Saya ambil penerbangan pagi dan sampe di bandara Belfast sekitar jam 10.00 pagi. Ada 2 opsi untuk ke kota, antara naik taksi 10 menit dengan biaya sekitar £ 10 atau Airport Express 600 bus sekitar 15 menit dengan biaya £ 2,50. Dari city centre, cukup mudah untuk keliling kota Belfast dengan berjalan kaki. Bahkan saya ke semua tempat dibawah ini tanpa menggunakan transportasi umum. 

Botanical Gardens & Ulster Museum

Located on the Botanical Gardens area, the Ulster Museum is a refurbished centre of international and local history. It is quite a wide and diverse museum, you will come across from arts, history, and natural science. And guess what, it’s free of charge!

Terletak di area Botanical Gardens, Museum Ulster adalah pusat sejarah lokal dan internasional. Museum ini cukup luas dan isinya beragam, mulai dari kesenian, sejarah, dan science. Dan yang paling penting, masuk museum ini gratis!

Belfast City Hall

I didn’t spend much time here but the interior of the building is beautifully decorated indeed. They offer a free public tour every several hours: 11.00(weekdays) or 12.00(weekends), 14.00, 15.00, and some additional hours during summer; in which allow you to learn about the history of the building and its features.

Saya nggak ngabisin banyak waktu di sini, tapi interior bangunan ini emang bagus banget. Akan ada tour gratis juga dari pihak City Hall setiap beberapa jam sekali: 11.00 (hari kerja) atau 12.00 (weekends), 14.00, 15.00, dan beberapa tour tambahan selama musim panas; tour itu sendiri akan berisi tentang sejarah dan hal-hal yang berhubungan dengan bangunan ini.

St George’s Market

I love the nice atmosphere of this covered market. It is a perfect place to explore and try some local products such as snacks, seafoods and crafts. You can also enjoy live music from local bands or solo artist. Note that this market is open on Friday, Saturday and Sunday only.

Saya suka banget dengan suasana dari pasar ini. Enak untuk liat-liat dan nyobain beberapa produk lokal mulai dari snacks, seafoods, sampe kerajinan tangan. Sambil makan, kita juga bisa nikmatin musik live dari band atau penyanyi lokal. Perlu diingat, pasar ini buka cuman di hari Jumat, Sabtu dan Minggu saja.

gopr7652.jpg

Titanic Belfast

This is more than just a museum and I definitely recommend you to pay a visit! Personally, this is my favourite attraction in Belfast and it is only a short walk from the city centre. Inside, they show series of interactive displays on the history of Titanic, her sister ship Olympic, and Belfast’s industrial heritage. There are features recreations and simulations of the ship’s construction, interior and living quarters, all of which will give the experience as a passenger on the ship.

Menurut saya tempat ini lebih dari sekedar museum dan saya sangat ngerekomendasiin tempat ini untuk dikunjungin! Letaknya pun juga gak jauh dari kota. Mereka ngasih liat berbagai tampilan interaktif mengenai sejarah Titanic, “kembarannya” si Olympic, dan industri Belfast. Mulai dari simulasi konstruksi kapal, interior, dan segala hal bikin kita ngerasain sebagain sebagai penumpang di kapal.

They will take you to a Shipyard Ride with exploration of what it was like to be a shipbuilder working on Titanic back then (and it wasn’t great at all, the workers were treated quite badly).

Kita akan di bawa ke Shipyard Ride dan dikasih liat tentang gimana rasanya menjadi pekerja yang ngebuat Titanic pada jaman dulu (dan ternyata parah banget! Pekerja-pekerjanya diperlakukan dengan cukup buruk, misalnya, pekerja akan didenda kalo ada alat yang rusak).

Not to mention the triple-aspect screen that shows a virtual tour of the ship – from boiler room to bridge. There are display replica cabins from all three classes. Surprisingly, turns out that the White Star Line relied more on the lower class passengers than the higher ones! (high volume low price)

Selain itu mereka nyediain triple-aspect screen yang ngasih virtual tour di dalem kapal Titanic. Ada juga display replika kabin dari berbagai kelas. Lucunya, ternyata White Star Line lebih mengandalin penumpang kelas bawah daripada yang kelas satu. Jadi tiket mahal kelas satu itu lebih diliat sebagai “bonus”. Tapi tetep, segala service disiapin cuma buat kelas atas.

As well as The Sinking Gallery in which portrays the sinking of the Titanic with the background sound of Morse code SOS messages being sent to other ships, combined with audio of survivors telling their stories of the disaster.

Berikutnya ada The Sinking Gallery yang ngegambarin kejadian tenggelamnya Titanic, lengkap dengan backsound suara kode Morse dan pesan SOS yang dikirim ke kapal lain dan ditambah audio dari korban yang ceritain tentang kejadian tersebut.

Last but not least, there is a theatre that shows Titanic expeditions through footage, audio and images taken by Robert Ballard, the man who discovered Titanic in 1985. Nearby is Ocean Exploration Centre that brings the story of marine biology and exploration in Northern Ireland’s coastal waters.

Lalu ada theatre yang ngasih liat ekspedisi Titanic lewat rekaman, audio dan gambar yang diambil oleh Robert Ballard, orang yang menemuin Titanic pada tahun 1985. Dan Ocean Exploration Center, yang menginformasikan tentang marine biology and exploration disekitar Northern Ireland.

Just outside the building, you also be able to board the SS Nomadic, the only White Star Line vessel in existence today. You can enter and walk around this ship for free if you have the Titanic Experience ticket, otherwise you need to buy a ticket on its own.

Tepat di luar gedung, kita juga bisa naik SS Nomadic, satu-satunya kapal White Star Line yang masih ada saat ini. Kalo udah punya tiket Titanic Experience, kita bisa masuk dan berkeliling kapal ini secara gratis, kalo ngga punya harus membeli tiket sendiri lagi.

From Titanic Belfast, I went straight back to my hostel to have dinner. It turned out that a friend of the staff was an extra on Game of Thrones. The funny thing is, I remember that the Season 5 had just ended; and people were curious whether Jon Snow was dead for good or not. We chatted for some time and he told us that he would met Kit Harrington the week after. He didn’t (and wouldn’t! – me and the staff begged for a teeny tiny hint, but we got nothing) say anything or any clue about what was going to happen in the film, but yeah, I jumped into conclusion that Jon Snow would definitely be alive!

Dari Titanic Belfast, saya langsung kembali ke penginapan untuk makan malam. Ternyata teman dari staff disana adalah pemain extra di Game of Thrones. Lucunya, saya ingat waktu itu Season 5 baru aja selesai; dan orang-orang pada penasaran apakah Jon Snow beneran mati atau nggak. Setelah ngobrol-ngobrol terus doi cerita kalo bakal ketemu Kit Harrington minggu depannya. Dia nggak cerita atau kasih petunjuk apapun tentang apa yang bakal terjadi di Season 6 sih, tapi ya, saya langsung menyimpulkan kalo Jon Snow bakal idup lagi!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close